21 February 2012

Home » , » Jemput-Jemput Kentang...

Jemput-Jemput Kentang...



Menu simple yang sangat digemari oleh anak-anak ummi. Tak perlu letak bawang atau bilis sebab anak-anak tak suka. Cuma campurkan 2 biji kentang yang didadu, sedikit garam dan perencah Hilal ke dalam tepung gandum. Dan dibancuh menjadi adunan yang sesuai untuk dijemput dengan tangan ibu yang comel ke dalam minyak yang sudah panas dalam kuali.


Nahhhh... hasilnya tidak menyecewakan. Bulat-bulat aje. Tinggal tunggu masa untuk dimasukkan dalam mulut tu. Sesuai dimakan pada bila-bila masa. 


Mode ummi: layan jemput-jemput kentang lebih asyik daripada layan nasi.
Jemput makan semua! 

57 comments

21 February, 2012

wahh..uniknya menu petang ni k.izan..hehe..yana tak makan apa2 lg ni..tengok jeput gebu ni..kriuk2 perut..huhu

21 February, 2012

Perencah hilal tu apa zan? Huhuhu

Nampak sedap je, cicah ngan sos... Heee

21 February, 2012

simple but nice.mmg terbaek, Izan!:)

21 February, 2012

kak perencah hilal tu apa erk? tak pernah dengar pon. huk3

21 February, 2012

aah la kak..perencah hilal tu apa...huhu..jakun sebab tak pandai masak...hehe

21 February, 2012

sedapnya....minum gan teh o lagi sedap hehehe..

cucur kentang??wow,xepnah dgr lgi..leh try.hehe..sy suke mkn cucur,selalu buat taruh sosej dengan bawang je.heheh..

21 February, 2012

waahh terliur tengok :D

21 February, 2012

anak2 memang suka camtu, simple tapi sedap...best

21 February, 2012

anak2 kak fieda kalau letak bwg mula keje dok mengasingkan jer la..biasa letak udang dgn kentang..suka sgt la..

21 February, 2012

btl lah izan..anak2 akak pun x suka bawang n ikan bilis..jd penyelesaiannya akak selalu blend bawang n ikan bilis tu smpi halus baru bancuh dgn tepung... :)

sbnrnya dr semalam t'ingin nak makan jemput2 kentang ni..maklumlah musim hujan kat melaka skrg ni...syok je klu dapat makan yg panas2 kan...tp ptg ni da ada request dr anak2 nak makan lempeng plak....xper la dulukan permintaan anak2.. :D

21 February, 2012

saya kalau buat jemput2 kalau boleh segala mak nenek nak bubuh..kalau tak berwarna warni tak makan la jawab nye..hehehe

21 February, 2012

wah..tak penah lagi wat jemput tak letak bawang..except jemput manis..selalu saya letak gak kentang,tp still letak bwg..

21 February, 2012

waah menu baru yg simple..leh try buat tuk arif..hee~

Izan pun guna perasa Hilal eh, eina kalau blk kedah je jumpa perasa Hilal ni, tp mmg simpan stok kt umah ^_^

21 February, 2012

sedapnya..aah ek, perencah hilal tu apa?

21 February, 2012

perencah hilal tu yg mana izan?

Selalu gak akak buat cucur kentang ni, tp akak campur perencah kari sikit..:)

21 February, 2012

wah boleh try ni..
ujung mggu baru nie sy buat jemput2 bwg..anak sy suka..mggu nie boleh try ni plak..=)

21 February, 2012

time weekend rajin jgk buat jemput2 cmni..
sedapkn kak.. :)

21 February, 2012

wah kreatif kak izan ni.. nanti nk try lah..hihii

21 February, 2012

Nasib baik akak dah kerja, kalau dok rumah, layan makan jek .. hehe. Cekodok pun sedap

21 February, 2012

Tak pernah lagi buat jemput2 kentang..boleh cuba nnt ni..

21 February, 2012

nmpk cam sedap jer.. x pnh buat lg jemput2 kentang ni

21 February, 2012

hehe.. tgk jemput2 izan.. teringta kat adik yg dok johor tu bila sampai umah ena mesti dier buat jemput2 kentang ni.. sedap juga kan.. pastu masa p umah adik kat sana pun sama.. dier buat jemput kentang juga.. hihi.. tak yah susah2 nak buh bawang.. anak2 pun suka..

21 February, 2012

jemput2 tauge, bawang, kentang awe suka!

21 February, 2012

peh..nak dtg rumah akak lah..hehe semata2..ekeke :p

22 February, 2012

@Prettywrite unik ke yana... inilah menu paling simple yg anak2 k.izan suka. senang keje umminya...

22 February, 2012

@Melati Qistyna's Mummy next entry kak...

mmg sedap makan panas2 cicah sos tu.

22 February, 2012

@YaYaNsMuM heheh...betul3! simple tapi sedap..

22 February, 2012

@cIk JanNah next entry ye jannah...

22 February, 2012

@najihah sahami tak jakun pun mish. sbb perencah ni tak semua tempat ada jual...hehe

22 February, 2012

@Cik Rose Cute betul tu cik rose... layan sgt kalau ngan teh o kan.

22 February, 2012

@♛ Nazirah a.k.a Naz ♛ ye nazirah...boleh try buat pasni. simple aje ni. bahan2 pun senang dpt kan...

22 February, 2012

@Honey Daa alolo...terliur ye! dah abis dah ni...

22 February, 2012

@♥MAMASYAZA♥ betul kak... yg simple2 camni mmg anak2 laju je makan.

22 February, 2012

@Mamamya akak rajin juga nak blend bawang n bilis. izan malas plak nak buang isi perut bilis tu. kadang2 kalau letak dorg tu rasa je... adoiii...

kat sini baru arini hujan kak... ptg2 mmg selalulah lapar. kalau ummi lambat sikit buat minum ptg...cicah air teh ngan biskut pun jadi. samalah kak, lempeng pun fevret anak2 izan.

22 February, 2012

@fieda samalah kak fieda. konon nak bagi sedap kita letaklah bawang. jenuhlah dorang ni asing2kan bwg tu nnti. tadi pun affan dah sound ummi...jgn letak udang tau. pandai betul.

22 February, 2012

@diana ha'ah kan diana. kalau kaler2 tu rasa semangat sikit nak makan kan. dah permintaan anak2 ni..turutkan ajelah.

22 February, 2012

@MamaYatie izan pun sbnrnya suka je letak bawang. tapi kesian kat anak2 dok asing2kan bwg tiap kali jumpa dlm jemput2 tu... tu yg letak kentang semata2 tu mama..

22 February, 2012

@mamalieyna mmg simple sgt eina. tutup mata pun leh buat..

izan pun dah perasan eina guna Hilal ni masa bagitau resepi laksa tu kan. tak sah kalau masak apa2 tak letak perencah hilal ni. kat johor pun takde jual ni.

22 February, 2012

@Huda okay... kita tgk next entry ye!

22 February, 2012

@dakcik boleh try weekend ni ye dakcik... senang aje!

22 February, 2012

@.: iEyLa :. time cuti2...masak2.. makan2 mmg best!

22 February, 2012

@IntaNBerliaN kelakarlah ina ni. mana ada kreatif. resepi dari mak k.izan ni. kalau dorg balik umah nenek, tak sah kalau tak suruh nenek dorg buatkan.

22 February, 2012

@Teratak Hami izan pun dah lama sgt tak buat cekodok pisang...

22 February, 2012

@LiLy @ MumMyQiStInA cubalah lily... senang je ni..

22 February, 2012

@LYAfrina lya pun boleh cuba... gerenti sedap!

22 February, 2012

@Ena ye ke ena? ramai juga yg suka makan jemput2 kentang ni kan. simple aje tapi sedap. yg penting anak2 suka makan...

22 February, 2012

@Nur Hawa Mohd Zin samalah kita awe...semua pun kak izan suka kalau dah namanya jemput2 tu.

22 February, 2012

nana belum pernah try lg jemput2 ni,hehe...selalu mak nana buat yg kosong je:)

nampak cantik je jemput2 tu,mesti sedapkan sis buat:)

22 February, 2012

cicah sos atau sambal ikan bilis sedap tu tak cukup sepinggan

22 February, 2012

@Cik Azizah mehlah dtg sini jijah... tapi takkan k.izan nak hidang jemput2 kentang je... hehe

22 February, 2012

@~ yus ~ next entry ye kak. kat johor mmg tak jumpa pun.

akak pun ada kelainan ye jemput2 tu...letak kari pun sedap kan!

22 February, 2012

wah, sedap tu izan..anak2 akak pn peminat jemput2..xkira apa perasa, semua dibedalnya.....hi...

22 February, 2012

peliknyer..tak pernah laginie makan jemput2 kentang..sedap tak?

22 February, 2012

mengenyangkan..mana resepinyer cikgu?anak muris nak blajar ni

23 February, 2012

mmg tergerak hati kejap lg nak uat jemput2kentang.aiman pun dh pandai makan kentang skang..sy mmg dh jadi peberet jemput2 kentang nie..

16 May, 2012

sedpnye..nk buat la..

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails